Hieronder een lijstje van zaken die nuttig of nodig (kunnen) zijn bij een motorvakantie, met name als het een kampeervakantie gaat worden. De lijst bevat alles dat ikzelf gebruik en gaat uit van een motorvakantie van twee weken of langer, waarbij er gekampeerd wordt en zelf gekookt. Alvast twee links naar bedrijven die (heel) veel van onderstaande spullen verkopen: Bever en Outdoor XL
- Tentje. Tsja. De mogelijkheden zijn legio. Van goedkoop tot peperduur. Belangrijk is uiteraard de pakmaat. Hoe kleiner hoe beter. En dat ie simpel op te zetten is. Hooguit twee stokken (max. drie).
- Hamer. Bij elk tentje worden haringen meegeleverd. Dan is een hamer handig om die in de grond te tikken. Maar de vaak gebruikte rubberhamers zijn nogal groot. En op harde ondergrond is het rubber te slap om een stevige tik te kunnen uitdelen. Een bankhamer of klauwhamer werkt beter.
- Standaardharingen buigen snel krom op harde ondergrond. Dan zijn rotspennen beter. En is de ondergrond zacht? Dan trekken die pennen te makkelijk los. Dan zijn halfronde stalen haringen weer beter geschikt. Dus: neem twee sets mee.
- Zitten. Is toch ook wel prettig. Dit is een handzaam demontabel stoeltje.
- Slaapmat. Of luchtbed. De pakmaat is belangrijk. Opgerold zo compact mogelijk. Een mat die zichzelf opblaast is handig. Enige dikte slaapt comfortabeler.
- Slaapzak. De keuze is reuze. En dit is ook nog eens heel persoonlijk. Wat de een prettig vindt hoeft niet te gelden voor de ander. Ga je voor een mummy of voor een gewone slaapzak? Kwestie van uitproberen en ervaring opdoen.
- Lakenzak. Aanvulling op je slaapzak. Geeft extra hygiëne maar ook een paar graden extra mocht het kouder dan verwacht zijn. Ik gebruik een Cocoon Travel Sheet Silk.
- Led hoofdlamp. Voor ‘s-nachts, als je wilt lezen in je tentje. Of als er gerepareerd moet worden met slecht zicht. Een hoofdlamp houdt je handen vrij. Dat kan erg handig zijn.
- Stroom in je tentje. Bijvoorbeeld om je telefoon of tablet op te laden. Op de meeste Europese campings staan stroomkasten waar je je eigen kabel kan inprikken. Die willen vaak CEE-stekkers hebben. Die vindt je bijvoorbeeld bij Allekabels. In deze verloopadapter prik je je eigen geaarde stekker met verlengsnoer en een contactdoos. Hoe lang moet dat snoer zijn? Lastig. 20 meter is handig. Dat hoeft geen dure en zware neopreenkabel te zijn. Een gewone witte huis/tuin/keuken kabel werkt ook. Slimmer is om (in het voorjaar als het niet druk op de campings is) je tentje en motor vlakbij zo’n stroomkast te zetten.
- Stroom (2). Een alternatief voor als je even geen stroom van de camping kunt betrekken en je wilt toch je electrieke spullen opladen is een jumpstarter. Met dit ding kan je (in noodgevallen) óók je motor starten, mocht die een zwakke accu hebben.
- Lucht. Onderweg je banden moet oppompen (of bijvullen) kan handig met een compressor die op je accu kan worden aangesloten.
- Actioncam. Tenminste, als je het leuk vindt om filmpjes te maken van wat je onderweg uitspookt. Foto’s maak je hiermee ook, Maar dat kan ook met je mobiele telefoon met vaak betere kwaliteit. De Chinese cams van Eken kosten onder de 100 euro. Geen wonder dat GoPro in de problemen zit. Alhoewel er een (flink) kwaliteitsverschil is.
- Luchtdichte zakken. Kleding erin, lucht eruit persen en dan in de koffer of roltas. Kleding bijvoorbeeld gebruikt zo veel minder ruimte. En de zekerheid dat het droog blijft.
- Zakmes. De enige echte van Victorinox. Er zit altijd wel iets aan dat op zeker moment nuttig is.
- Klein plankje. Voor onder de jiffystand. Gewoon nodig als de motor op een grasveld geparkeerd moet worden. Of op grind. Er zijn ook plaatjes die je onder de voet van je jiffy kunt monteren. Te vinden bij SW-motech.
- Bandenreparatieset. Om een klein lek door een ingedrongen spijker of schroef te repareren.
- Een andere oplossing is je banden vullen met Ride-on. Een vulcaniseerpasta die je gewoon meteen na montage van een nieuwe band erin spuit. Het spul maakt ook balanceren van je wiel overbodig. Ik gebruik het inmiddels twee jaar tot volle tevredenheid. Het is wel duur: voorwiel plus achterwiel vragen drie flesjes en dat kost je vijfenzeventig euries.
- Er zijn veel reparatiesets in omloop, met verschillende kwaliteit. Met name de ruimers en doorns. Bekijk dit filmpje!
- Hieronder nog zaken, omdat ik heb meegemaakt dat iemand op dezelfde dag twee keer een band moest plakken:
- Extra CO2-luchtpatronen (voor als de accu van de compressor leeg is. Om deze patronen te kunnen gebruiken heb je een verloopje nodig dat aan de ene kant op het ventiel past en waar je aan de andere kant het patroon op schroeft)
- Extra reparatiekoord
- Extra solutie
- Reservezekeringen. Behoeft geen uitleg
- Vuilniszakken. Altijd handig. Plastic boodschappentasjes kunnen ook. Of een rolletje grote boterhamzakjes.
- Kussen. Je kunt je motorjas opvouwen en in een zak proppen, maar slaapt dat lekker? Je kan ook een opblaasbaar kussen meenemen. Ook hier: let op de pakmaat!
- Mobiele telefoon. Dit behoeft geen nadere uitleg. Zonder zo’n ding is tegenwoordig ondenkbaar.
- Koken. Simpele maaltijden of koffiezetten, je hebt een kooktoestelletje nodig. Tenzij je altijd terecht kunt in de kantine of restaurant op de camping. Maar kan je dat? Of je stapt op je motor en zoekt een restaurantje. Maar zijn die open en zitten ze in de buurt? Ga je zelf koken dan komt meteen de vraag: wat eet je? En wanneer/waar koop je je eten?
- Je kunt ervoor kiezen om, op weg naar de camping, in de loop van de middag een supermarkt op te zoeken en boodschappen te doen. Die moet je dan wel kwijt kunnen op de motor
- Je kan ook, als je vroeg genoeg op de camping bent, eerst je tentje opzetten en dan een supermarkt zoeken.
- En als je dan toch boodschappen doet, denk je dan ook aan je ontbijt de volgende ochtend?
- Tafel. Een kooktoestelletje op de grond zetten kan natuurlijk maar een klein inklapbaar tafeltje is misschien handiger. Wat ook werkt: een klapkrat. Ingeklapt past zo’n ding meestal makkelijk onderin een roltas. Omgekeerd heb je een tafeltje. En als je dat tafeltje even niet nodig hebt is het handig om losslingerende kleine troep en zakken in op te bergen. Zodat het geen bende wordt in je tentje. Bij een klapkrat wél even kijken hoe de onderkant eruit ziet. Want als dat allemaal ribbels o.i.d. zijn kan je weer niks goed op zetten.
- Servies. Koken is één ding maar dan heb je ook iets nodig om het voor jezelf te kunnen opdienen. Iets van een servies en bestek.
- Een goed scherp mes is altijd handig.
- Schoonmaken.
- Afwasmiddel. In een klein flesje.
- Afwasborstel of sponsje
- Theedoek.
- Teiltje. Campings hebben meestal wel een mogelijkheid voor de afwas, maar soms niet en soms slecht. Soms is er geen stop om de afvoer van de wastafel of wasbak te sluiten. Dan moet je de kraan laten lopen en tobben met je schoonmaakmiddel.
- Wasmiddel. Om bij langere vakanties onderweg op een camping o.i.d. je kleding te kunnen wassen.
- Waslijn om de boel te drogen. Deze lijn bevat klemmetjes. Hoef je niet apart wasknijpers mee te nemen.
- Roltas. Waar laat je al die spullen? Heb je zijkoffers en een topkoffer? Of tassen? Ikzelf gebruik een grote waterdichte roltas met een bovensluiting. Dan twee zijkoffers en een tanktas.
- Waterfles. Kan je onderweg bij elk benzinestation kopen, als ze bemand zijn, maar even op de camping een Dopper vullen kan ook en hierin blijft het water ook nog eens langer koel.
- Handdoeken. Je kan de dikke dingen van thuis meenemen. Maar minder ruimte vragen campinghanddoeken die ook nog eens snel drogen.
- Oordoppen. Een camping kan rumoerig zijn. Soms heb je doorzakkers die tot in de kleine uurtjes doorgaan. En dan heb ik het nog niet eens over die buurman van een tent verder die zo hard ligt te snurken dat Grizzlie’s vanzelf op afstand blijven. Hiervoor heb ik altijd een doosje Ohropax bij me. Er zijn ook andere oplossingen.
- Opvouwbare waterzak. Voor als het sanitair net iets te ver weg is op de camping.
- Opvouwbare paraplu.
- Kruiden (peper, zout, etc.)
- Toiletpapier. Niet alle campings voorzien hierin.
Kleding:
- Coolvest. Als het (heel) erg warm wordt is dat op lange ritten flink vermoeiend. Het put je uit. Dan is een coolvest nuttig. Je vult het ‘s-ochtends met een halve liter water en de rest van de dag biedt het verkoeling. Het werkt echt!
- Regenoverall. Mijn Goretex textielpak zou waterdicht moeten zijn maar met een hele dag zeikregen is vrijwel niks meer waterdicht.
- Behalve de kleding die je draagt als je niet op de motor zit en het motorpak dat je draagt als je wél op de motor zit heb ik vaak ook bij me:
- Motorspijkerbroek.
- Zomerschoenen speciaal voor de motor.
- Doorwaaijack.
- Extra motorhandschoenen
- Opvouwbare regenponcho
Bovenstaande is uiteraard afhankelijk van je reisbestemming. Een doorwaaijack en motorzomerschoenen ga je niet nodig hebben op een trip naar Noorwegen, maar ga je waarschijnlijk hard nodig hebben op een trip naar Spanje.
Leuk/nuttig:
- Laptop. In mijn geval een kleine Microsoft Surface die ik gebruik om mijn blogs te schrijven. En om routes te maken en over te zetten naar mijn Garmin XT
- Muziek. Ik heb kleine Airpods bij me.
- e-Reader. Boeken wegen te veel en kosten teveel ruimte
Andere belangrijke zaken:
- Paspoort !!!!!!!!!
- Als je met pech komt te staan, heeft je motorverzekering dan een dekking voor pechhulp en/of repatriëring (jij en je motor terug naar huis)? Ook in het buitenland? Of biedt jouw motor(merk) een zogenaamde Mobility Service? In beide gevallen: heb je de telefoonnummers ergens in je telefoon staan? Of op een kaartje in je portemonnee? Of beide (nog beter).
- Medicijnen. Veel landen verplichten dat je een EHBO-setje bij je moet hebben. Los van deze verplichting is het sowieso belangrijk om dit bij je te hebben. Pleisters, schaartje, Paracetamol, Ibuprofen…andere voor jou belangrijke medicijnen. Neem ze mee!
- Reservesleutels. Van je motor (en extra sloten). Douw ze ergens en onthoudt waar!
- Geld. Joh! Echt? Een open deur natuurlijk. Toch even: ik doe bij voorkeur alles betalen met pinpas/creditcard maar er zijn landen (België) met een andere cultuur. Dan heb je contant geld nodig. Los hiervan: bewaar een bedrag aan contanten niet in je gewone portemonnee maar in een aparte portemonnee en bewaar die ergens anders. Voor extra veiligheid en zekerheid.
- Satellietverbinding. Stel, je zit ergens op een plek in the middle of nowhere en er gebeurt iets heel vervelends met je en/of met je motor. Je pakt je telefoon voor hulp maar… geen verbinding en geen internet. Niks, noppes, nada. Wat doe je dan? In dit soort uitzonderlijke gevallen is satellietcommunicatie misschien je redding:
- Garmin InReach satellietapparatuur
- Satellietabonnement (Garmin)
Slapen in de kou:
- Geleerd van de video hieronder: extra (dunne) isomat voor onder je luchtbed: van Bever