Ik wil een eigen WordPress theme
Deel 3 van “Ik wil een website”. Klik hier voor deel 2.
Alles zelf of met behulp van een Framework?
Via een framework is makkelijker. Eén van de bekendste is Genesis. Nadeeltje: Genesis is niet gratis. De eenmalige aanschaf kost je zestig dollar. Ik heb het zelf niet gedaan want ik ben voornamelijk in de techniek erachter (zie hieronder) geinteresseerd, dus wat Genesis precies oplevert weet ik niet uit eigen ervaring. Maar ik begrijp wél ongeveer wat het doet. Het levert vrijwel zeker een grafische interface waarin je met drag-and-drop en het instellen van allerlei opties een eigen Theme opbouwt waarbij Genesis gebruik maakt van de WordPress engine. Je hoeft dus zelf veel minder (of niet?) te programmeren zodat je snel een goed resultaat hebt.
Zelf aan de slag? Dan eerst een beetje voorbereiding
Een eigen Theme betekent dat je met PHP aan de gang gaat. Dan is het ronduit handig als je een editor gebruikt die PHP ondersteunt. Is dat absoluut nodig? Nee, niet echt. Je kunt ook gewoon PHP krassen in de standaard Notepad die Windows op elke PC meelevert. In plaats hiervan gebruik ik phpDesigner 8. Je kunt het gratis downloaden als een trial die één maand geldig is. Daar kom je een heel eind mee. Inmiddels heb ik netjes een licentie gekocht. 29 euries voor een single-personal licence is peanuts en je loopt niet het risico van virussen als je ergens een crack vindt en probeert. PhpDesigner kontroleert je PHP-code op syntaxfouten en vertelt je wat er fout aan is, het biedt een goede help-functie als je een standaard WordPress functie intikt en het bevat een ingebouwde FTP-cliënt waarmee je heel gemakkelijk je actieve PHP-bestand naar je provider kunt uploaden.
De beste manier om te gaan werken aan een eigen Theme is door een volledig uitgekleed Theme als basis te nemen. Eentje waar alle opmaak uit verwijderd is zodat je snel de eigenlijke structuur herkent, je een beetje thuis raakt en aan de slag kunt. De volgende links bevatten zo’n uitgekleed Theme. Als je gaat googelen vindt je er nog veel meer. Ik ben zelf met het thema van Underscores bezig die door de makers van WordPress zelf is opgezet en erg goed bruikbaar is.
- Underscores (en wat erin zit is hier netjes beschreven)
- Blankslate
- HTML5 Blank WordPress Theme
Toch is wat basiskennis handig voordat je begint te krassen. WordPress bevat een bak aan standaardfuncties die je op allerlei manieren kunt inzetten. Maar er is een vast stramien aan minimaal vereiste zaken (bestanden) die je MOET gebruiken om een eigen thema in elkaar te kunnen schroeven. Hiertoe kan je het beste deze pagina even doorwerken. Beter dan hierin beschreven vindt je nergens!
Dan is het nuttig als je eerst wat inhoud verzameld. Een stuk of zes berichten, twee pagina’s, het spul in een paar categorieën die weer in een menu zitten opgenomen. En plak wat foto’s in de berichten. Met deze inhoud valt er tenminste iets te zien als je je eigen thema voor de eerste keer in de browser opent. Om deze inhoud te bakken kan je gewoon een standaard thema van WordPress gebruiken. Die inhoud zit immers in de database en als je daarna een ander (je eigen) thema opent wordt deze inhoud gewoon in je eigen thema getoond.
Je eerste resultaat
Dus, je hebt wat inhoud gecreëerd, in Underscores een naam voor je thema opgegeven, de zipfile gedownload, uitgepakt en in je \wordpress\wp-content\themes folder gezet. In het WordPress Dashboard de Weergave/Thema’s optie geopent en hierin je nieuwe thema geactiveerd en toen de site geopend. Als het goed is krijg je dan je inhoud te zien in iets…dat er niet uitziet. Gefeliciteerd! Je bent binnen! Maar nu verder. Uitbreiden, aanpassen en opmaken die hap! Maar hoe precies? Om hiervan meer begrip te krijgen kan je i.p.v. Underscores in WordPress te laden ook deze handleiding volgen. Hierin staat een stappenplan waarin je zelf je pagina’s maakt (heel eenvoudig in bijvoorbeeld phpDesigner) en vervolgens met knippen/plakken de aangeboden code op de juiste plek plakt. De handleiding geeft uitleg over de te plakken code en door dit door te lezen ontstaat een goed beeld van hoe WordPress in elkaar zit. Als je de hele handleiding hebt doorgewerkt heb je als resultaat een volledig werkend Theme dat je in WordPress kunt aktiveren op dezelfde manier als hierboven beschreven (Underscores). Wat daarna rest is de opmaak en layout van het Theme met stylesheets. Dat zet ik in deel 4.
Alle ik-wil-een-website berichten
- Ik wil een website! 4-3-2015
- Ik wil een website met WordPress 5-3-2015
- Ik wil een eigen WordPress theme 10-3-2015
- Ik wil een eigen WordPress theme opmaken 17-3-2015
- Ik wil WordPress configureren 14-4-2015
- WordPress met MAMP lokaal installeren 16-11-2017
- Websitebouw: een nieuwe oefening 18-12-2017
- Hoe versnel je een trage website: htaccess 9-1-2018