ADSL-kabel aansluiten, KPN en hoe doe je dat
Ooit hadden wij op zolder een PC staan. Zo’n grote. En ooit hadden we een gewone telefoon, draadloos, dat dan weer wél, met een mooi analoog telefoonnummer. De telefoonzender stond ook op zolder. En om deze oude meuk (toen was het heel modern) te laten werken hebben we een abonnementje bij Xs4All en bij de KPN een ADSL-verbindinkje. In de tegenwoordige tijd geschreven want dat verbindinkje hebben we nog steeds. Om die PC en die telefoon aan de praat te krijgen liep er vanaf de meterkast een telefoondraadje via een loze leiding in de muur naar zolder. Dat draadje kwam uit in een RJ11-wandcontactdoos waarop weer een telefoondraadje naar een splitter waarbij de splitter weer een draadje naar het modem had waarachter de PC stond en een ander draadje naar de telefoonzender. Dat was het. Geweldig. Dik tevreden. Maar tijden veranderen. Omdat die analoge telefoon niet kan concurreren met een smartphone waar zowel Olga als ik al een paar jaar mee lopen te zwaaien heb ik die analoge telefoon met dat mooie nummer een schop gegeven. Dat bespaart kosten. De zender kon weg. De splitter dus ook. De PC bleef nog even staan, maar niet lang want laptops deden hun intrede. Dus de PC verdween ook. Maar het modem bleef staan want die hebben we nodig om via Xs4All het internet te kunnen gebruiken. Aan dat modem hing wèl inmiddels een netwerkkabel die weer via via naar de woonkomer liep op de begane grond. Daar hangt een modernere router waarachter weer onze NAS staat. Ingewikkeld. Ik weet het.
Om het hele verhaal kort te maken, die telefoondraad naar het modem op zolder en dan als netwerkkabel weer terug, dat moest weg. Het modem heb ik nu in de meterkast gehangen. Daar deed zich een uitdaging voor want voor de ADSL-verbinding moest ik een nieuwe, korte telefoondraad vanaf het ISRA-punt aansluiten op dat modem, een halve meter hoger. Dat ISRA-punt is snel opengemaakt. Ik zie maar twee aders in de loze leiding naar zolder verdwijnen. Een wit-blauwe ader (1A) en een blauwe (1B). Simpel. Maar de telefoondraad zelf heeft vier aders. Een zwarte, rode, groene en een gele. Welke twee moeten nu worden aangesloten in het ISRA-punt. Dat kostte me een klein uurtje, want met vier draden op twee aansluitingen heb je nogal wat mogelijkheden. Uitproberen door te kijken of het modem het ADSL-signaal herkent is de enige oplossing. Ik probeer allereerst de zwarte met de rode en dat geeft inderdaad een verbinding. Maar een speedtest geeft een downloadsnelheid van slechts vijf Mb in plaats van de twintig Mb in ons abonnement.
Tenslotte: eureka! De wit-blauwe 1A moet aan de rode ader en de blauwe 1B moet aan de groene ader. Het modemlampje knippert niet meer wat betekent dat het ADSL-signaal herkent wordt en de speedtest geeft me twintig Mb down. Klaar. En verder? Het modem fungeert echt alleen maar als modem. Alle overige mooie functies zijn uitgeschakeld. Achter dat modem hangt via een UTP-kabel een router die naast 2,4 GHz ook 5GHz zendt. Dat kan dat modem niet. Aan de router hangt een NAS waaraan weer een oude harddisk via USB. Nee, we gooien niks weg en die harddisk doet het nog steeds prima.
Kan dit alles ook simpeler? Tuurlijk. We kunnen van Ziggo (onze TV-kabelaar) een kabelmodem neerzetten en dan TV+internet doen. Handig, overzichtelijk en eenvoudig. Maar om onduidelijke redenen vind ik het prettig om alles gescheiden te hebben. Ik heb veel meer vertrouwen in KPN’s Xs4All dan in Ziggo. En voor de kosten maakt het weinig uit. Alles opgeteld is Ziggo dan zelfs nog acht euries duurder. Alle vliegen we van twintig MB down naar honderdtwintig MB. Dat scheelt nogal, maar hebben we een probleem met die magere twintig MB? Valt reuze mee.